Klik op de tekst voor meer nieuws info
Home / informatie / Vervoer in Thailand

Vervoer in Thailand

35jmnav

Van tuk-tuk tot binnenlandse vlucht

Reizen door Thailand is een belevenis op zich. De infrastructuur is heel goed en je kan kiezen uit verschillende, typisch Thaise, vervoersmogelijkheden. De tuk-tuk ken je misschien al, want deze rijdt tegenwoordig ook in sommige belgische steden. Het reizen per openbaar vervoer is prima geregeld in Thailand. De bussen en treinen rijden volgens een vast schema. Reizen met het lokale vervoer is een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de lokale bevolking en andere reizigers. Je zal merken dat elke vorm van vervoer in Thailand zijn charme heeft. Probeer bijvoorbeeld eens de watertaxi of de slaaptrein.

Tijdens je rondreis door Thailand regelen wij de grote transfers per vliegtuig of (nacht)trein. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals een lokale bus of een korte treinrit. Als je het prettig vindt dat wij deze transfers voor je inplannen, dan doen wij dat graag voor je.

Stadsvervoer: tuk-tuk, taxi, watertaxi

Thai-Tuktuk1

Tuk-tuk
Een ritje in een Thaise tuk-tuk vinden wij een echte belevenis. Je ervaart het Thaise leven terwijl je ervaren tuk-tuk chauffeur moeiteloos maneuvreert door het chaotische verkeer. Je ziet deze populaire gemotoriseerde riksja’s overal in Thailand. Het geknetter van de brommer, de warmte en de drukte van het verkeer maken dit ritje volgens ons een must  tijdens elke Thailand reis. Spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur, dit voorkomt misverstanden. Voor een ritje van 10 minuten ben je ca. 150 Baht kwijt, iets meer dan 3 euro.

Tip: Soms vertellen tuk-tuk chauffeurs je dat een bezienswaardigheid, bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis in Bangkok, gesloten is vanwege een nationale feestdag. Trap hier niet in. Dit is vrijwel altijd een truc om je langs andere bezienswaardigheden te brengen waar de chauffeur een commissie voor krijgt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een reiziger er later achter komt dat een bezoek aan het schitterende paleis toch wel mogelijk was…

holidays-Bangkok-Thailand-hotel-package-deal-travel-tips-guide-Chao-Phraya-River-taxi

Taxi en watertaxi
Taxi’s in Thailand zijn goedkoop en de chauffeurs zijn vriendelijk en hulpvaardig. Vooral in de grote steden is het reizen per taxi het meest comfortabel, je zal geen last hebben van de uitlaatgassen. Wij raden het aan om te reizen met de – veelal felgekleurde – ‘taxi meter’. Je betaalt de prijs aan de hand van de meter. Het begintarief is zo’n 35 Baht, per kilometer komt er ongeveer 3 Baht bij. Het is niet gebruikelijk een fooi te geven aan taxichauffeurs, maar het wordt wel gewaardeerd als je het bedrag naar boven afrondt. Sommige chauffeurs beweren dat hun meter kapot is en willen liever een prijs afspreken, maar vaak is dit ongunstig. De meeste chauffeurs spreken alleen gebroken Engels, daarom is het handig als je een visitekaartje van het hotel bij je hebt of een stadsplattegrond. In Thailand heb je ook de watertaxi. Zo kan je in Bangkok met de watertaxi naar de bekende tempels Wat Po en Wat Arun. Een eenmalig kaartje kost zo’n 20 cent.

train1

Thailand vervoer per (nacht)trein

Het vervoer per trein is in Thailand goed georganiseerd, vooral lange afstanden zijn goed per slaaptrein te overbruggen. Je komt makkelijk in contact met andere reizigers en de Thaise middenklasse. De treinen zijn redelijk schoon en netjes, maar verwacht niet te veel comfort. De nachttreinen hebben verschillende klassen: 1e, 2e en 3e klasse. Doorgaans boeken westerlingen de 2e klas coupé. De bedden in de 2e klas zijn net zo comfortabel als in de 1e klas en je hebt voldoende ruimte voor je bagage. De airco wordt automatisch geregeld en het is daarom vaak koud in de trein. Een lekker warme trui is daarom geen overbodige luxe. Je kunt je bagage kwijt naast en onder je plaatsen in de bagagerekken. Er zijn (hurk)toiletten en wasbakken met koud (niet drinkbaar) water waar je je op kunt frissen en je tanden kan poetsen. Wie een privé-coupé wil, kan terecht in de 1e klasse. Het is een afgesloten ruimte met een stapelbed voor twee personen. Het is wel krap, met net genoeg ruimte voor je bagage. Door de kleine ruimte is het hier nog wat kouder. Reis je veel met de trein, dan is een backpack handiger dan een grote koffer.

Er is een aparte restauratie in de trein waar je terecht kunt voor een lekkere Pad Thai of een bordje noodle soep. Ook zijn er gekoelde drankjes verkrijgbaar. Je kunt ook zelf wat snacks meenemen, verkrijgbaar op het station. In de loop van de avond komt de treinsteward langs. Hij tovert de stoelen in een mum van tijd om tot een bed, compleet met schone lakens, een hoofdkussen en een deken. Aan weerskanten van het looppad vormt zich een rij stapelbedden. Er hangen gordijnen, zodat je toch wat privacy hebt. De nachttreinwordt bvb ingepland als je van Bangkok naar Chiang Mai reist in het noorden of wanneer je naar het zuiden reist voor je tropische eilandverblijf. Het is belangrijk om ook de treinreizen van je reis van te voren te boeken. Vooral rond de feestdagen Loi Krathong (november) en Songkran (half april) zijn deze snel volgeboekt. Tijdens onze rondreis Thailand over Land en Zee reis je een aantal keren met de nachttrein.

Binnenlandse vluchten

Thailand is redelijk uitgestrekt. Om vanuit het centraal gelegen Bangkok naar het noorden of het zuiden te reizen, ben je ca. 12 uur onderweg per trein. Daarom raden wij aan om lange afstanden te overbruggen door een binnenlandse vlucht te boeken. Zo kan je in je reis een rit met een (nacht)trein afwisselen met een vlucht. Deze kan Thai.be voor je regelen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden werken wij veel samen met lowcost airlines, zoals Air Asia. Dit is een betrouwbare vliegmaatschappij die op veel trajecten binnen Thailand vliegt. Vluchtschema’s en prijzen van deze binnenlandse vluchten wijzigen regelmatig, daarom raden wij je aan om enkele maanden van te voren je Thailand reis te boeken. Op de binnenlandse vluchten, bijvoorbeeld met Air Asia, Thai Airways en Bangkok Airways, is het toegestaan om 20 kilo bagage per persoon in te checken.

1535242

Thailand vervoer per bus

Thailand heeft een modern en goed lopend busnetwerk. Alle grote steden zijn met elkaar verbonden. Een goedkope en leuke manier om je te verplaatsen is per lokale bus. Deze bussen stoppen op veel plaatsen onderweg, waardoor je tussen de Thaise bevolking zit. Je kan een gesprek proberen aan te knopen met een nieuwsgierige Thai. Soms zijn de lokale bewoners  verlegen en lachen ze voorzichtig naar je. Je zult zien dat monniken achterin de bus plaatsnemen, nooit naast een vrouw, en het wordt erg gewaardeerd als je deze plekken vrij laat. Houd er wel rekening mee dat de bussen vaak vol zitten en dat er weinig ruimte is voor grote bagage. De lokale bussen hebben een ventilator, ook staan de ramen en deuren open ter verkoeling.

Voor de langere ritten raden we een comfortabele lijnbus aan. De lijnbussen tussen de grote steden vertrekken meerdere keren per dag en rijden (bijna altijd) op tijd. Er is airco aanwezig en je hebt voldoende ruimte voor bagage. De airco staat hier vaak hoog, waardoor wij aanraden een vest of trui mee te nemen.

Thailand vervoer over water

ferry-boats-thailand

Ferry
Veel grote eilanden in het zuiden van Thailand zijn gemakkelijk bereikbaar per ferry. Er zijn verschillende typen boten, bijvoorbeeld de catamaran, expresboot en speedboot. Aan boord kun je snacks en frisdranken kopen. De ferry vaart vaak meerdere keren per dag tussen de belangrijkste eilanden. Soms plannen wij een nacht voor je in op een groter eiland, bijvoorbeeld Ko Samui, zodat je de volgende ochtend met de ferry richting je geboekte eilandje kan reizen. In verband met de ferry tijden letten wij goed op een prettige aansluiting van de transfers tijdens je Thailand reis. De ferry’s kan je zelf ter plekke regelen.

 

thailongtail

Longtailboot
De longtailboot is een typisch Thaise, houten boot. Ze zijn smal, langwerpig en vaak in verschillende kleuren geschilderd. Vooral de longtailboten in het zuiden van Thailand zijn kleurrijk. Aan de voorkant van de boot zijn verschillende linnen doeken en soms ook bloemenkransen gebonden. Dit doen de schippers om een behouden vaart te bedingen met hun goden. Sommige longtailboten hebben een overkapping die enige bescherming biedt tegen de zon en bij regen, maar dit is niet altijd het geval. Neem daarom altijd een petje mee tegen de zon en houd een flesje zonnebrand in je handbagage.

 

 

Scroll To Top